Trepeler fungerer bra for midlertidige løsninger. I prosjekter der fundamentet skal være permanent, anbefales det å bruke såkalte kombinasjonspeler. En kombinasjonspel har en underdel av tre, mens den øvre delen består av betong.
Trepelens tekniske levetid påvirkes av hvordan den er omgitt av vann eller grunnvann. Hvis kombinasjonspeling skal brukes som permanent metode, er det derfor viktig at pelene slås ned under grunnvannsnivå. På den måten er det mulig å hindre at tredelen råtner. Står pelen helt i vann eller i luft, blir den tekniske levetiden veldig lang – undersøkelser har vist helt opptil 200 år. Utsettes derimot trematerialet for vekselvis luft og vann i form av grunnvann, regn, fritt vann og lignende, reduseres den tekniske levetiden drastisk og treet råtner.
Fremgangsmåte
Ved installasjon av trepeler bruker vi pelemaskiner utstyrt med lite fallodd. Pelen monteres med tretoppen ned. Betongpelen festes oppå trepelen. Ved mistanke om at det blir tungt å slå ned pelen, hvis det er hindringer i veien eller belastningen er ekstra stor, utstyres trepelen med en såkalt sprekkring i enden. Deretter slås pelen ned til riktig dybde.
I prinsippet kan du få trepelen i hvilken som helst lengde. Dessuten er den enkel å kappe på stedet ved hjelp av en motorsag.
Pelens bæreevne verifiseres gjennom støtbølgemåling, som gjøres ved å slippe en last på pelen fra en forhåndsdefinert høyde. Det utløser en “støtbølge” som transporteres gjennom pelen. Du finner en mer detaljert beskrivelse under betongpeler.