Vellykket test med bruk av vinylspunt

Tidligere i år testet Hercules Fundamentering ut vinylspunt for første gang. Lillestrøm kommune hadde behov for å håndtere gassproblemer i et boligfelt. På oppdrag for Braathen Landskapsentreprenør AS skulle Hercules Fundamentering sette en spuntvegg som en barriere for å stoppe gass.

– Det er spennende prosjekt, at det er første gang vi i Hercules bruker vinyl på denne måten. Vi er takknemlige for tilliten Braathen Landskapsentreprenør AS ga oss, sier prosjektleder Audun Ekern i Hercules Fundamentering.

Instalasjonsmetoden for vinylspunt er den samme som for tradisjonell spunt. Skjøtene blir fuget med sealant som forsegler overgangene ved at det ekspanderer i kontakt med fukt. På denne måten blir produktet både vann- og gasstett. Vinylspuntene blir koblet til et såkalt «motherpile» og slått sammen ned i jorda. Motherpilen blir deretter løftet opp.

Vinylspunten er produsert i USA og levert av MSS – Module Solutions & Systems. MSS spesialiserer seg på kompositt-materialer for blant annet offshore-bruk.

Spesielt prosjekt

Prosjektområdet er en gammel søppelfylling, som senere har blitt godkjent for boligbygging. Det har blitt registrert gass i kjellere på boligene, og det er også registrert gass fra bakken. Dette måtte Lillestrøm kommune gjøre noe med, og har tidligere fått boret brønner for å føre gassen til en gassentral for brenning. Det var Braathen Landskapsentreprenør AS som hadde prosjektet, som Hercules Fundamentering utførte borejobben for.

– Det var flere utfordringer med å sette denne spunten, ikke på grunn av materiale, men fordi vi ikke kunne forutse hva vi fant i jorda. Plutselig kom vi over en motorblokk og noen bildekk, og da er det ikke bare å kjøre ned spunten. Men vi fikk satt opp den veggen vi skulle, og håper på at erfaringen til kommunen gjør at de ønsker mer av dette, sier Ekern.

Miljøvennlig alternativ

Sammenlignet med stålproduksjon er produksjon av vinyl betraktelig mye mer miljøvennlig.

– Vi i Hercules Fundamentering er opptatt av å tenke miljø og bærekraft i det vi gjør. Vinylspunten er et mer miljøvennlig alternativ, fordi produksjon av vinyl består av over 90% gjenbrukte materialer. Karbonavtrykket er vesentlig mye lavere enn i stålproduksjon, avslutter prosjektleder Audun Ekern.

Vinylspunten blir koble til en «motherpile», og blir så slått ned i jorda.

Skjøtene blir fuget med sealant som forsegler overgangene ved at det ekspanderer i kontakt med fukt.

Gå tilbake
Kontakt oss for tilbud på grunnlag
  • kontakt oss for et tilbud på fundamentering

    Hjelp til fundamentering for firma og entreprenører. Les mere om vår tidligere prosjekt her ›

    • Les mer om vår integritetspolicy